Wat je moet weten over CLT

jun 20, 2021 Uncategorized

CLT kan worden gebruikt voor vloeren, muren en daken. Omdat de panelen bestand zijn tegen aanzienlijke rek- en drukspanningen, zijn ze bijzonder kosteneffectief voor membraantoepassingen met meerdere verdiepingen en grote overspanningen. Clt bouw dient als dragende elementen in constructieve systemen zoals muren, vloeren en daken. Als gevolg hiervan zijn bij wandtoepassingen de buitenste lagen van een CLT-paneel vaak verticaal georiënteerd, waarbij de vezels evenwijdig aan zwaartekrachtbelastingen lopen, waardoor de verticale belastingscapaciteit van de wand wordt vergroot.

CLT is een brandwerend materiaal

Een 5-laags kruisgelamineerd houten (CLT) paneelwand werd tijdens een brandweerstandstest blootgesteld aan temperaturen van meer dan 1800 graden Fahrenheit, en het duurde 3 uur en 6 minuten, aanzienlijk langer dan de twee uur durende beoordeling die vereist is door bouwregels. Blootliggende massa hout verkoolt aan de buitenkant tijdens branden, en vormt een isolerende laag die het hout aan de binnenkant beschermt tegen beschadiging. Bovendien, wanneer massahout wordt beschermd met gipsplaat zoals vereist, kan het massahout bijna schadevrij presteren tijdens een uitbranding van de inhoud.

CLT is een langetermijninvestering

De uitstoot van kooldioxide zou met 15% tot 20% worden verminderd als staal zou worden vervangen door massahout. Volgens sommige berekeningen kan het gebruik van CLT en andere nieuwe houttechnologie in gebouwen met zeven tot vijftien verdiepingen de uitstoot met dezelfde hoeveelheid verminderen als meer dan twee miljoen auto's een jaar lang van de weg halen. De brandtesten bevestigden dat massieve houten constructies voldoen aan, zo niet overtreffen, de huidige brandwerendheidsnormen. Bouwen met hout levert volgens studies minder broeikasgassen op dan bouwen met andere materialen.

Kostenefficiënt

Gebouwen gemaakt van massief hout hebben ongeveer 25% minder tijd nodig om te bouwen dan betonnen gebouwen en vereisen 90% minder bouwverkeer. Gebouwen die zijn samengesteld uit massief hout bieden aanzienlijk snellere projecttijdschema's en veiligere bouwplaatsen, aangezien massieve houten panelen worden geprefabriceerd en vervolgens ter plaatse worden geïnstalleerd. Omdat het minder tijd kost, betekent dit ook dat het minder geld kost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *